Henna hagyományok a Ramadán végére, Eid al-Fitr

Eid-al-Fitr

Eid-al-Fitr

A ramadán olyan hónap, amikor a muzulmánok imádkoznak, böjtölnek, tartózkodnak a testi és a társadalmi élvezettektől, és a lelki életükre koncentrálnak. Ez a böjt 4 héten át tart, holdtöltétől újholdig. Ez az időszak hasonló a húsvétot megelőző keresztény nagyböjt hagyományához. A ramadánban részt vevő ember böjtön át vezekel bűneiért, míg a keresztények a nagyböjti időszakban lévő böjtölésen át vezekelnek bűneikért.

Minden muszlimnak a nappali órákban meg kell tartani a böjtöt. Gyermekek, terhes nők, betegek, és az utazók nem kötelesek böjtölni. Alkonyatkor, az emberek ismét ehetnek és ihatnak. Ebben az időszakban, az önmegtartozás részeként a nők félreteszik a hagyományos kozmetikumokat, például a hennát, szempillafestéket és a parfümöt is. A ramadán végén, az új félhold megjelenésekor a muzulmánok visszatérnek a fizikai élet örömeihez, az ételhez, italhoz és a szexualitáshoz, még jobban megbecsülve az élet ajándékait, így a hennával való testfestés is visszatér a mindennapokba.

A ramadán végét ajándékokkal, családi összejövetelekkel, utcai karneválokkal, új ruhákkal … és hennafestéssel ünneplik. Ez az ünnep a  “A kis ünnep”, vagy “Id al-Fitr”, szemben a “a Nagy ünneppel” az “Id al-Adha”-val.  A Falusi Id al-Fitr ünnepségek gyakran 7 napig tartottak  és erre az időszak ütemezték a házasságkötéseket is. Törökországban, Egyiptomban, Marokkóban, Algériában, Arábiában, Iránban, Irakban, Pakisztánban, egészen Észak-Afrikától Dél-Ázsiáig, a muszlim emberek türelmetlenül várják az Id ünnepét, csakúgy, mint a keresztények várják a húsvétot.

A nők egy különleges kirándulást üzemeztek be a falu fürdőjébe az “Id al-Fitr” előtti estére. A  ramadán időszakára felhagytak a parfümök és kozmetikumok használatával, így az időszak végén már alig várták, hogy megtisztulva egy jó fürdő után ismét felöltözhessenek szép ruhákba. A falu fürdőjében a Hammam-ban, megmosták és behennázták hajukat, ujjaikat, tenyerüket, és talpukat. Ha az asszonyoknak megvoltak a hennázó eszközeik és szabadidejük is volt, meghívtak egy henna művészt az otthonukba. Visszatérésüket a szépséghez parfümmel, ékszerekkel, szempillafestékkel és hennával ünnepelték. A muszlim nők hagyományosan eltávolították összes testszőrzetüket, majd behennázták a bikini vonalat azért, hogy enyhítsék a kiütéseket.

Mivel ez egy tennivalókkal teli ünnepi időszak, és a hennához idő kell hogy felfessék és  megszáradjon, a legtöbb nő egyszerű mintákat használt, nem olyan bonyolultat  mint  a  menyasszonyi minták. A tehetősebb nők megengedhették maguknak hogy profi henna festő  művészt alkalmazzanak.

A ramadan végén majdnem minden ember használt hennát. A gyerekek, idősebb nők, és férfiak kevés hennát használtak, főleg csak a talpukon és körmükön. Néhány ember behennázta a házi kutyusuk farkát, lábát, de a lovak farkát, patáját és lábszárát is, bár ez csak a gazdagok kiváltsága volt. Néha még a háztetőre is került henna.

Bahrain városában “Id al-Fitr”- időszakában a vándor kereskedők kis óriáskerekeket és körhintákat állítanak fel a  rendelkezésre álló üres tereken.  A gyerekek gyakran pénzt kapnak ajándékba az ünnepre, amit el is költenek ezekben a „vidámparkokban”. A szamarakat bekenik hennával, lószerszámmal feldíszítik, és a gyerekek boldogan kifizetik a lovaglás árát, hogy mehessenek egy kört a hennás szamarakon.