Wudu

Wudu

Wudu

Az iszlám vallás öt pillérének mindegyike egy-egy  jelentéssel bír, ezzel is alátámasztva a muszlim lét lényegét vagyis: Zakat (szeretet), Salaat (napi ima), Rosa (böjt), Shahada (az Istenben való hit kinyilatkoztatása, egy az Isten), és Hajj (zarándokút Mekkába azok számára, akik megengedhetik maguknak azt). Az iszlám egy másik alapja a tisztaság kívül és belül egyaránt. Salaat a bűnök és lélek megtisztítása melyet naponta ötször végeznek: Fajir (napkeltekor), Zuhar (amikor a nap a legmagasabb pontján van az égen), Asar (amikor a nap kezd lemenni), Magrib (amikor  a nap lenyugszik), és Isha (amikor teljes sötétség van). Ebből következik, hogy az imák egymás után következnek, az első reggel, majd délben, délután, este, és lefekvés előtt.

Az imádság ideje előtt, a wudut (a test bizonyos részeinek a tisztítását) végzik. Van egy felállított sorrend amit Mohamed maga állított fel és amit minden muszlim követ. Az első lépés az, hogy kijelentik hogy ez a tett az imádat és a tisztaság célját szolgálja. Ezt a Bismillah, “Allah nevében” szó kimondásával teszik. Eztán vizet csorgatnak a jobb kézbe  míg a bal  háromszor megmossa azt, majd ugyanazt ismétlik a bal kézzel. A következő lépés hogy vízzel kiöblítik a szájat három alkalommal hogy tisztán tartsák és eltávolítsanak minden felesleges élelmiszer-maradékot, vagy az alvás szagát,  ezután vizet szívnak fel az orron keresztül háromszor, hogy kimossák azt. Ezután az arcot mossák meg  háromszor, hogy eltávolítsák  az izzadtságot. Aztán egy kis mennyiségű vizet vesznek a kézbe, hogy enyhén a hajra, fülre, és nyakra locsolják. Az utolsó lépés az, hogy  vizet locsolnak a  jobb kar felett a ballal háromszor, majd  megismételik ezt a balkarral és végül a lábakkal. Az imát követően a nők fejfedőt más néven hijabot vesznek fel. Az imádság csak akkor fogadható el, ha ezt a szertartásos mosdás egyszerű formáját elvégzik, és a wudu is csak akkor érvényes, ha a személy vízzel végzi a szertartást, a bőre nem ér vérhez vagy testnedvhez, nem létesít szexuális kapcsolatot, nem alszik és nem végez semmilyen tisztátlan dolgot. Női részről az ima szintén érvénytelen ha menstruál.

A fiatal gyerekek megtanulják, hogyan tisztítsák meg a testüket, ha az piszkos lenne. A tisztítás folyamata könnyű. Csak arra kell emlékezni hogy a jobb oldal mindig az első, és  minden mozdulat három alakalommal történik. A folyamat lefelé halad, aztán a piszkos vizet lemossák a karokról majd végül a lábakat mossák le hogy eltávolítsanak minden piszkot.

A körömlakkot ártalmasnak és tisztátalannak tartják. Ennek oka az, hogy amikor a wudut végzik, a víz nem képes elérni a köröm tövét, így az piszkos marad. Annak érdekében, hogy a wudu érvényes legyen, a  nőnek el kell távolítani a körömlakkot a wudu idejére de aztán újra felfestheti. Mivel a körömlakkozás egy fárasztó és unalmas feladat ezért a  muszlim nők gyakran festik a körmüket hennával azért hogy egészséges és szép színű körömük legyen. A Hennát így egy elfogadott  kozmetikumként az iszlám valláson belül.

A tisztaság nem csak a wudu során fontos hanem az élet egyéb területen is, mint például a  mindennapi mosakodás során. Miután a muszlimok vizeltek vagy ürítettek, le kell mosni a nemi szervüket vízzel hogy eltüntessék a vizelet vagy széklet maradványait. Emellett szintén van néhány parancs, amit a muszlimoknak követniük kell. Ezek az extra feladatok nem szükségesek, de áldott az ki a szent Mohamed prófétát minden parancsát követi. Ezek az extra dolgok, azért vannak hogy biztosítsák a tisztaságot különböző formákban,  mint például a fogmosás a wudu előtt vagy után. Amint egy muszlim hallja az Azant, a felhívást az imádságra, a legrövidebb időn belül el kell kezdeni az imát.

A böjt időtartama egybeesik a napi ima kezdetével és végével. A Ramadanhoz  kapcsolódó böjt Fajir-kor  kezdődik és Magrib-kor végződik. Ez egy szent és áldott idő a muzulmánok számára mindenhol, mialatt különleges ételeket esznek és a nap végéig tartó ünnepséget rendeznek, hogy megünnepeljék az összetartozásukat és  hogy mind teljesítették a böjtöt . Az iszlám naptár alapja a holdnaptár és nem  a szoláris naptár. Emiatt az iszlám ünnepek tizenegy nappal korábban vannak minden évben. Az Eid-ul-Fitr-nak és Eid-ul-ad-ha-nak nincs meghatározott dátuma a Gergely-naptár szerint. Amikor a Ramadan utolsó napját bejelentik, a nők hagyományosan hennafestést készítenek magukra és egymásra. Jellemző, hogy ilyenkor mindenki a legújabb és legszebb ruháját viseli és a nők feldíszítik magukat 24 karátos arany ékszerekkel és a hennázott kezüket mutogatják. A muzulmán országokban, az ünnep három napig tart, és a legtöbb üzlet bezár hogy az emberek ünnepelhessenek.