A gyermek és a henna

Hennafestés gyerekeken

Hennafestés gyerekeken

A beduinok, hinduk és észak-afrikaiak hagyományosan megfestik hennával az újszülötteket. Ezzel védik meg őket a gonosz lelkek rossz hatásaitól. A tudomány mai állása szerint az újszülöttek hennázása nem biztonságos, illetve a jelenség nem értékelhető az adott törzsi kultúrkör figyelembevétele nélkül.

A törzsi kultúrákban nagyon gyakori volt a csecsemőhalandóság. Ennek oka a higiénia hiányában rejlik, hiszen az alapvető vízforrások is sokszor erőteljesen fertőzöttek voltak. A múlt század elejéig Marokkóban a szülők víz helyett henna és olívaolaj keverékét használták a gyerekek mosdatására egészen 2 éves korig. Ezzel sikerült megelőzniük a szennyezett víz által terjesztett hasmenést, kolerát, hepatitist, sárgaságot. A hennafestés a napfénytől, száradástól és a gombás fertőzésektől is megvédte a gyermeket az mellett, hogy hitük szerint áldást biztosított viselőjének. A gyerekek fejét, kezét és lábát hennázták.

Hennázhatok kisgyereket?

Ma azt tanácsoljuk, hogy ne készítsen senki kisgyermeknek hennafestést. A kicsik bőre még nagyon sérülékeny, immunrendszerük nem fejlett. Mivel a henna egész mélyen felszívódhat a bőrbe, a vörösvérsejtekben is kárt okozhat. A csecsemők mája termeli a vörösvérsejteket 2-7 hónapos kor közt. Ez a folyamat ebben a korban lassabb, mint a későbbi csontvelő által termelt vörösvérsejt-utánpótlás. A másik indok, hogy 6 hónapos kor alatt a hennapaszta savassága könnyen felboríthatja a csecsemők bőrének sav-bázis egyensúlyát. A nagyobb gyermekek szintén érzékenyen reagálhatnak a hennafestésre.

Fontos: a henna nem steril termék! A henna növényt a mezőgazdaságban betakarítják, de nem tisztítják. Előfordult az előrecsomagolt hennapaszták esetében, hogy szalmonella és coli baktériumot tartalmaztak. Más hennás termékekben találtak már mérgező színező anyagot és fémes sókat, melyek nem voltak feltüntetve az összetevők közt. Nagyon fontos tehát hogy ne hennázzunk kisgyerekeket. Az igazán óvatos hennafestő nem fest 3 éves kor alatti gyermekre. Ha jó minőségű, gyermekeken is biztonsággal használható hennapasztát szeretnénk készíteni, használjunk 1oo%-os tiszta hennaport, tiszta citromlét, esővizet és levendulaolajat.