Barna henna

A henna levele egészben nem használható színezésre. A leveleket  meg kell őrölni ahhoz, hogy a festékanyag hozzáférhetővé váljon.

Régen a henna leszüretelt és szárított leveleit nagy malmokba gyűjtötték, ahol állatokkal hajtott malomkővel (mészkő) őrölték porrá. A hennaport a malom belsejében összegyűjtötték, és zsákokba töltötték. Ez a folyamat lassú volt, és a mai hennapornál rosszabb minőségű hennaport eredményezett. A mészkő gyakran belekeveredett a porba. A mész lúgos, és amint reakcióba lép a savval, szén-dioxid keletkezik. Ez ugyanaz a gáz, ami a szénsavas italokban is található. Ha a mészköves hennapor citromsavval érintkezik, a hennapasztában buborékok jelennek meg.

Később vízzel hajtott malmokban őrölték meg a szárított leveleket. A mai modern technikával őrölt porban a folyamat gyorsasága miatt is megmarad a henna színezőanyag tartalma. Fontos ugyanis, hogy a friss hennaport ne érje sokáig napfény, és ne nagyjuk levegővel érintkezni, mert ezek hatására lassan romlik a minősége, és az általa hagyott minta színe világos lesz.