Bőrünk a legnagyobb szervünk, mely testünket megvédi a kiszáradástól. Három rétege közül a legfelső a hámréteg, mely a test különböző részein különböző vastagságú. Ennek a rétegnek magas a keratin tartalma, csakúgy, mint a körömnek, hajnak, szarvnak, patának, teknőspáncélnak is. Minél vastagabb ez a réteg, annál tartósabb lesz a rajta levő hennaminta, hiszen több sejtsort fog megszínezni.

A legvastagabb hámréteg a talpon található. Itt akár 86 sejtsor is lehet bőrünk vastagsága. A legvékonyabb hámréteg a péniszen van. Itt mindössze 6 sejtsor a vastagsága.

A henna festőanyaga a Lawsone nevű tannin, mely elég kicsi ahhoz, hogy behatoljon a bőrbe.

Miért nem olyan tartós a henna, mint a tetoválás?

Ahogy növekszünk, öregszünk, sejtjeink cserélődnek. A felső hámrétegben megszínezett sejtek alatti sorok egyre feljebb kerülnek, hiszen az újonnan növekvő sejtek alulról felfelé nyomják őket. A régi sejtek szárazabbak, keményebbek és kevésbé rugalmasak. Ha egy darab cellux ragasztót a bőrünkre ragasztunk, majd eltávolítjuk, láthatjuk rajta a száraz, elhalt sejteket.

A hennával megfestett sejtek az idő múlásával egyre feljebb kerülnek, majd lehullnak a bőrről.

A tetovált sejtek a bőr mélyebb rétegében vannak, ahonnan nem tudnak hámlás során eltűnni. A bőr három rétege közül ez a két alsó réteg az irha és a bőralja. Mivel ez a réteg ereket, idegeket is tartalmaz, ezért vérezhet, és fáj a tetoválás. A henna csak a bőr felszínét érinti, innen szívódik be a festék, ezért a hennafestés nem fáj.

Miért sötétedik a hennaminta, miután a hennapaszta lehullott a bőről?

Ha eltávolítjuk a megszáradt hennapasztát a bőrről, a minta több oxigénhez jut, oxidálódni fog. Ez segíti a szín mélyülését. Minél szárazabb és vastagabb a bőr, minél magasabb a hennapor Lawsone tartalma, annál sötétebb lesz a festett hennaminta. Az oxidációs folyamat intenzívebb lesz, ha gőzöljük vagy melegen tartjuk a frissen festett felületet. A bőr természetes izzadási folyamata is segíti a sötét színű minta előtűnését.

Miért sötét a hennaminta a talpon és a tenyéren?

Ezeken a testrészeken akár 5o-1oo sejtsor is található a bőr felső rétegében. Egyéb testrészeken ennél kevesebb sejtsor van. Mivel a henna ezeket a sejteket tudja megfesteni, ezért a kopási folyamat is tovább fog tartani. Azok az emberek, akik sokat járnak mezítláb, vagy fizikai munkát végeznek, vastagabb felső sejtréteget “növesztenek” talpukon, tenyerükön.

Minél vastagabb a bőr, annál tartósabb lesz a hennaminta. Az egészséges, jól táplált emberek bőrén tovább marad meg a hennaminta, mint a beteg vagy kevésbé jól táplált emberek bőrén. Beteg embereken csak világos és rövid élettartamú hennát készíthetünk.

Hennaminta színe a bőrön

Hennaminta színe a bőrön