LawsoneA henna növény, latinul Lawsonia Inermis egy narancs-vörös-barnás pigmentet tartalmazó cserje. Ha a hennaleveleket összezúzzák, és savas közegbe kerülnek (például a hennapaszta összetevői által), megszínezik a fehérje (protein) tartalmú anyagokat. A lawsone vagy lavsonia nevű vegyület kémiai reakcióba lép a bőr vagy haj fehérjéivel – a keratinnal. Ezt az anyagot alkalmazzuk a bőr és haj színezésére több, mint 5ooo éve.
Molekulájának mérete nagyobb, mint a fehérjék építőkövének, az aminosavaknak mérete, de kisebb, mint a cukor (szacharóz) molekulája.

Ez a vegyület narancsvörösre színezi a bőrt, majd a szín később sötétedik: barna, barnásvörös lesz a bőrön hagyott minta. Ha a hennapaszta színezőanyagban gazdag volt, a minta élénk színű lesz, és hosszabb ideig megmarad. Persze a minta színe nem csak a henna növény lawsone tartalmától függ.

A hennával festett selyem színe sötétedik, amikor kivasaljuk. Ugyanígy sötétedik a bőrünkre festett minta, ha meleg és nedves környezetben vagyunk, például gőz éri.

Forrás: henna a wikipédián