Fekete henna

Fekete henna

Biztosan sok helyen találkoztál már azzal, hogy “Vigyázz! A fekete henna veszélyes”. Igen, jobb, ha vigyázol. A fekete henna visszafordíthatatlan károkat okozhat a bőrön. Nos, nem biztos, hogy okoz ilyen károkat, de …. Megéri kockáztatni?

A valódi henna nem fekete, nem okoz sebet, hólyagot.
Amit akár hennához, akár más porszerű anyaghoz hozzákevernek, hogy fekete nyomot hagyjon a bőrön, az a PPD nevű színező anyag. A PPD a Para-Phenylenediamine nevű vegyület rövidítése.

PPD a hajfestékekben

A PPD-t gyakran hajfestékekben is felhasználják, azért, hogy feketére fesse a hajat. Fontos, hogy ha olyan hajfestéket használunk, melyben ez az összetevő szerepel, végezzünk allergia-próbát. Mivel az allergiás reakció több nap után is megjelenhet, a próbát egy héttel hajfestés előtt végezzük el. Az allergiás reakciók a következők lehetnek:

  • bőrpír
  • bőrgyulladás
  • égéshez hasonló nyom
  • viszketés
  • hajhullás
  • fájdalom
  • bőr elszíntelenedése a festett helyen
  • hegesedés

A szintetikus festékek, melyek PPD-t tartalmaznak, soha ne érintkezzenek közvetlenül a bőrrel, még akkor sem, ha hajfestésre használjuk. A hajfestést végző személy használjon védőkesztyűt, és vigyázzon arra, hogy lehetőleg ne érje festék a fejbőrt. Ennek az anyagnak rákkeltő hatását is kimutatták.

Vannak olyan hennafestők, akik fekete hajfestéket használnak a bőr megfestésére (ideiglenes tetoválás készítésére), és “fekete hennának” nevezik az anyagot.

A fekete hennás testfestés akár súlyos, kórházi kezelést igénylő reakciót is kiválthat. Mivel az allergiás reakciók a festék felvitelét követő 2 héten belül bármikor megjelenhetnek, ezért erősen javasolt, hogy kerüljük az ezzel való festést. Előfordul, hogy az alleriga olyan összetett reakcó, mely során később az érintett embernél érzékenység alakul ki ruhák, tárgyak, cipő érintése során, melyek színezéséhez hasonló festéket használtak. (ANTSZ honlap, 2008. május 28.)

A “fekete henna” elnevezés eredete

A “fekete henna” egy régi kifejezés, melyet az 18oo-as években használtak az indigóval való hajfestésre. A henna növény ága és levele alacsony színezőanyag tartalommal rendelkezik, de a rügyek, és fiatal levelek színtartalma magas. Az ebből készült festéket nevezzük “vörös hennának”. Az eredeti hennaport indigóval keverve festhetjük a hajat feketére.

Hogyan lehet mégis sötétté varázsolni a hennamintát?

Vannak olyan a hennapasztához adható anyagok, melyekkel elérhetjük, hogy a hennaminta a bőrön szép sötétbarna legyen. Ezek: kiváló minőségű illóolajok (leginkább a teafa olaj alkalmas a sötét árnyalat elérésére), erősre főzött fekete tea vagy kávé. Ezeket az anyagokat adhatjuk hozzá a hennapasztához. Tartsuk továbbá meleg és párás környezetben a frissen készített hennafestést, mert ez által is sötétebb lesz a minta. Sok helyen olvashatunk mindenféle egyéb adalékanyagról, mint például: bor, méz, vegyszerek…., de ezek csak növelik az allergiás reakciók esélyét, ezért inkább kerüljük alkalmazásukat.

Biztonságos, és jó minőségű hennaport vásárolhatsz a csillamvilag.com oldalon.

Több cikk más oldalakról: