Honnan lehet tudni, hogy a kiválasztott hennafestő fekete vagy barna hennával dogozik?

Frissen festett, és pár napos barna henna (zöld porból)

Frissen festett, és pár napos barna henna (zöld porból)

A legegyszerűbben úgy deríthetjük ki, hogy melyik hennával fest az alkotó, ha megkérdezzük tőle a következőket:

1. Milyen színű a hennapaszta? Ha az illető fekete hennával dolgozik, akkor a pép fekete színű, mely néha be van csomagolva mini (2-5 cm hosszú) tölcsérbe, néha pedig kis üvegcsében van, és fogpiszkálóval vagy ecsettel viszik fel a bőrre, esetleg kis műanyag tubusból nyomják ki. A barna nyomot hagyó eredeti hennapaszta színe olyan, mint a spenóté: élénkzöld vagy barnás zöld. A bőrre kerülve színe fokozatosan veszít telítettségéből, és egyre barnább, szürkébb árnyalatú lesz a száradás során. Kérd meg a festőt, hogy mutassa meg neked, milyen anyaggal dolgozik. Meg is szagolhatod. Az eredeti, ártalmatlan barna henna illata a benne levő olajtól is függ: eukaliptusz, levendula, geránium vagy teafa olaj illatú. A “fekete henna” szagmentes nem kevernek hozzá illóolajokat.

A fekete hennát vékonyan tölcsérből, ecsettel vagy pálcikával vihetjük fel.

A fekete hennát vékonyan tölcsérből, ecsettel vagy pálcikával vihetjük fel.

2. Mennyi ideig kell a hennapasztát a bőrön hagyni, hogy megfesse azt? Ha azt a választ kapod, hogy egy-két óra, akkor a hennafestő fekete hennával dolgozik. A barna henna hatóideje minimum 4 óra.

3. Milyen lesz a paszta által hagyott minta színe a bőrön? A fekete henna fekete nyomot fog hagyni, a barna henna pedig a narancssárgától a vörösesbarnáig terjedő árnyalatok valamelyikét. Kérj egy pöttyöt a festékből a kézfejedre, és nézd meg, milyen nyomot hagy egy fél óra után. Ha a folt szürkés, vagy fekete, akkor fekete hennával dolgozik. Ha a folt narancssárga, akkor a biztonságos barna hennával dolgozik.

4. Mennyi ideig fog a bőrön maradni a megfestett minta? A fekete festékkel készített hennafestés tovább marad meg, mint a barna hennás testfestés. 2-3 hét között fakul ki a “fekete henna”, a barna henna pedig 1-2 hét után tűnik el.

5. Mi van a pasztába keverve? Ha azt a választ kapod, hogy hennapor és víz, akkor valószínű, hogy fekete hennával készít festést. Ha megszagolod a pasztát, akkor barna henna esetén érezni fogod a belekevert illóolajok kellemes illatát. A válasznak tartalmaznia kell a következőket: hennapor, citromlé, az alkalmazott illóolaj neve , cukor.

Frissen fesetett fekete henna, mely korábbi barna hennára került

Frissen fesetett fekete henna, mely korábbi barna hennára került

Olvass tovább:
Honnan tudhatod, hogy a boltban talált hennapor barna vagy fekete henna?