Hajfestés feketére. A szintetikus fekete hajfestékek allergiát okozhatnak, nagyobb valószínűséggel, mint bármely más színek a hajfestés területén.

Ha viszketést érzel hajfestés közben, azonnal hagyd abba, mert valószínű, hogy allergiás vagy a szintetikus hajfesték valamely összetevőjére. Ezek az allergiás reakciók súlyosak is lehetnek. A legtöbb allergiát a para-phenylenediamine nevű összetevő okozza.

Jól döntesz, ha természetes hajfestékre váltasz. Henna és indigó által természetes módon festheted meg hajad feketére, és allergiától nem kell tartanod. A természetes, gyógynövény (henna és indigó) alapú festék által hajad egészségesebb, erősebb és fényesebb lesz. Ezek a természetes anyagok az ősz hajszálakat is megfestik.

Fekete hajfestés hennával

Fekete hajfestés hennával

Fontos: mielőtt hennával, indigóval vagy kassziával színeznénk hajunkat, egy héttel a festés előtt végezzünk egy tincsen próbát.

A henna nevű növény narancs-vörös színű molekulái savas környezetben festik meg a hajat.

Ha csak hennával fested a hajad, vörös színt kapsz. Ha a hennát indigóval kevered, hajad barna lesz. Ha először hennával fested a hajad, majd lemosod, és azonnal megfested indigóval, gyönyörű, fényes fekete színt kapsz. Ezek a természetes pigmentek tartósan megfestik a hajat, és biztonsággal alkalmazhatók a már korábban szintetikusan megfestett hajra is.

Fehér haj, haj-hennaval, haj-henna-és-indigóval, haj-indigóval

Fehér haj – vörös haj – barna haj – fekete haj

Mennyi festékre lesz szükség a haj feketére festéséhez?

  • 1oo g mindkét anyagból (időben egymás után felkenve) – rövid hajra
  • 3oo g mindkét anyagból (időben egymás után felkenve) – vállig érő hajra
  • 5oo g mindkét anyagból (időben egymás után felkenve) – derékig érő hajra

Tiszta, megmosott, száraz, kifésült hajra kerüljön a henna. Viselj kesztyűt hajfestés közben, mert a henna a bőrt is megfogja. A paszta hajra juttatására használhatsz tölcsért (amilyet a tortakrémhez használunk), spatulát, és persze az ujjadat.

Hajfestés

Hátul, alulról kezdd vastagon felvinni a pasztát, szépen sorban elválasztva a következő tincseket. Haladj felfelé, míg a haj teljes felületén vastagon elkented a hennát. Masszírozó mozdulatokkal egyenletesen oszlasd el. Töröld le az arc-, nyak-, fülbőrre került pasztát, majd csavard be a hennás hajat fóliával. Ez segít melegen és nedvesen tartani a hennát, ami ahhoz kell, hogy szép élénk és tartós legyen az új szín. A hennapasztának súlya van, de relaxáló, fejfájás ellen is hat, ezért pihenhetsz, miközben a fejeden van. Orvosilag bizonyított gyógyító, gombaellenes és korpaellenes hatása is.

Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a hennával történő hajfestés egy napos, közösségi program volt, mely során, mialatt a paszta a fejbőrön volt, a nők masszázst kaptak, fürödtek, ettek, és egymást szórakoztatták.

Körülbelül 2-4 óráig hagyd a hajadon a keveréket. Ha a hajad ellenálló a színezéssel szemben, tovább is fent lehet hagyni. Ez után alaposan öblítsd le, majd samponnal mosd meg. A frissen hennázott hajnak jellegzetes illata van, mely néhány nap alatt magától eltűnik. Ha nem szereted a frissen hennázott haj illatát, átöblítheted frissen áztatott levendula vagy rozmaring teával.

A frissen festett, de már száraz hajra vigyük fel az indigót. Az indigó port csak vízzel kell összekeverni, joghurt sűrűségűre. Ugyanolyan módon vigyük fel ezt a pasztát, ahogyan a hennapasztát vittük fel.

Ha a hajad nehezen veszi fel a színezőanyagot, keverj egy teáskanál sót az indigó mixhez, és vastagon kend a hajadra.

Amikor a haj teljes terjedelmére felkerült a festék, tekerd be follpackkal, és hagyd rajta egy órát. Egy óra letelte után alaposan öblítsd le.

Az indigó feketére festi a lenőtt, más színű hajtövet, és a szintetikus festékkel festett, vagy festetlen hajat is.

Ha lemosás után zöld színt is látsz a hajon, ne ess kétségbe. Ez a szín 1-2 nap alatt feketére fog változni, amint az indigó oxidálódik. Ősz haj festése esetén szükség lehet hosszabb hatóidőre mind a henna, mind az indigó esetében.

Az indigóval és hennával itt bemutatott módon festett haj néhány hét után vöröses színűre kopik. Ezt a színt eltüntethetjük, ha 1o% henna és 9o% indigó keverékével ismét befestjük a hajat.

Indigó festéket henna nélkül csak akkor használj, ha kék színt szeretnél elérni!

A tövek újrafestéséhez a fent leírt módszert alkalmazhatod.

Hajfestés előtt olvasd el a következőket: