A hennás hajfestést nyugodtan alkalmazhatjuk festett, szőkített hajon. A természetes hennával már befestett hajat a későbbiekben lehet szintetikus alapú hajfestékekkel festeni. Ez a módszer működik szakállon/bajuszon is. Hogyan fesd a hajad vörösre?

Vörös haj hennával

Vörös haj hennával

Fontos: mielőtt hennával, indigóval vagy kassziával színeznénk hajunkat, egy héttel a festés előtt végezzünk egy tincsen próbát.

 • Ne spórolj a hennapasztával! Minél sűrűbb a paszta, és minél tovább marad a hajon, annál szebb színt érsz el. Krumplipüré sűrűségű legyen.
 • Lehet csak a lenőtt hajvégeket is befesteni két teljes hajfestés közt.
 • Használj kesztyűt!
 • Alaposan öblítsd ki a hennát a hajadból!

Mennyi hennaporra lesz szükségem?

 • 1oo g – rövid hajra
 • 3oo g – vállig érő hajra
 • 5oo g – derékig érő hajra

Hajfestés

Tiszta, megmosott, száraz, kifésült hajra kerüljön a henna. Viselj kesztyűt hajfestés közben, mert a henna a bőrt is megfogja. A paszta hajra juttatására használhatsz tölcsért (amilyet a tortakrémhez használunk), spatulát, és persze az ujjadat.

Hátul, alulról kezdd vastagon felvinni a pasztát, szépen sorban elválasztva a következő tincseket. Haladj felfelé, míg a haj teljes felületén vastagon elkented a hennát. Nem kell külön festeni a tövet és a haj maradék hosszát.

Masszírozó mozdulatokkal egyenletesen oszlasd el a hennapépet. Töröld le az arc-, nyak-, fülbőrre került pasztát, majd csavard be a hennás hajat fóliával vagy folpackkal. Ez segít melegen és nedvesen tartani a festendő hajat, ami ahhoz kell, hogy szép élénk és tartós legyen az új szín. A hennapasztának súlya van, de relaxáló és fejfájás ellen is hat, ezért ajánlott a pihenés, miközben fejünkön van. Orvosilag bizonyított a gyógyító, gombaellenes és korpaellenes hatása is. Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a hennával történő hajfestés egy napos, közösségi program volt, mely során – mialatt a paszta a fejbőrön volt – a nők masszázst kaptak, fürödtek, ettek, és egymást szórakoztatták.

Körülbelül 3-4 óráig hagyd a hajadon a keveréket. Ha a hajad ellenálló a színezéssel szemben, tovább is fent lehet hagyni. Ez után alaposan öblítsd le, majd samponnal mosd meg. A frissen hennázott hajnak jellegzetes illata van, mely néhány nap alatt magától eltűnik. Ha nem szereted a frissen hennázott haj illatát, átöblítheted frissen áztatott levendula vagy rozmaring teával, rögtön festés után.

Szárítás után a haj színe élénk narancssárga lesz. Nem kell megijedni, mert ez a szín a következő napokban sötétedni fog, és szép vörös színűvé változik.

Ha a hennapaszta felhelyezését követően nem tisztítottad le azonnal a bőrről a véletlenül rákenődött pasztát, akkor a nyoma körülbelül 2-3 nap alatt fog eltűnni.

A haj végleges színét a következő 3-4 napban éri el- ne ess tehát pánikba, ha nem vagy elégedett a színnel az első órákban. Ez egy természetes oxidációs folyamat, mely hasonló a félbevágott alma barnulásához, amit nem tudunk siettetni.

Tanácsok

 • Ne spórolj a pasztával. Minél többet teszel a hajra, és minél tovább hagyod rajta, annál szebb lesz a színe.
 • Viselj műanyag kesztyűt! A hennapaszta megfogja a bőröd, mely akár 2 hétig is megmarad rajta! Ezért kell azonnal lemosni a nyakról, arcról a véletlenül rákenődött pasztát.
 • Szakállat és bajuszt is befesthetsz vele.

Hajad gyönyörűen fényes, napfényben csillogó, és egészséges lesz!

Ha nem szereted a hennázott haj illatát, a következőket teheted:

 • Keverj őrölt szegfűszeget a pasztába. Ez nem csak az illatát változtatja meg, hanem a színét is sötétíteni fogja.
 • Öblítsd le a hajad levendulavirág, vagy rozmaring teával!
 • Tehetsz őrölt fahéjat is a mixbe. Ez nem változtatja meg a színét, de jó illatot ad.

Hajfestés előtt olvasd el a következőket: