A hennafestés a legelterjedtebb Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten, és Észak-Afrikában, ahol már több ezer éve hagyományos, ünnepekhez kapcsolódó testdíszítési mód.

Nevezik henna tetoválásnak is, de ennek a módszernek csupán annyi köze van a tetováláshoz, hogy ezzel is mintákat festhetünk/rajzolhatunk a bőrre. Nem lesz olyan tartós, amilyen az igazi tetoválás. A gyerekek kompromisszumos megoldásként használják a hennafestést, hiszen tetoválást még nem kérhetnek, de egy ártalmatlan hennaminta majdnem olyan vagány dolog, mint egy tetoválás. Ez a testdísz 1-2 hétig marad meg a bőrön.

Hennafestés elott Hennafestés után

A fenti képek közül az elsőn azt látjuk, hogy a bőrön vastagon rajta van a hennapaszta. A paszta színe ilyenkor sötétzöld, sötétbarna. A második képen már eltávolítottuk a hennapasztát, és előtűnt a minta, amit a paszta hagyott a bőrön.

A hennafestés során a bőr felső sejtrétegeit festi meg a hennanövényben található, színező hatással bíró vegyület, a Lawsone. A festett minta színe először narancssárga lesz, majd fokozatosan bebarnul. Végleges színét körülbelül a festéstől számított 24 óra múlva éri el. Ez a szín fokozatosan halványodni fog a minta életének 4. napjától. Eltávolítani nem lehet, meg kell várni, hogy magától lekopjon.

Hennafestés férfi (The Burning Man)

Hennafestés férfi (The Burning Man)

Mitől függ, hogy milyen színű lesz a hennaminta?

– a festett személy egészségi állapotától. Az erős immunrendszerrel rendelkező emberek bőrén szép élénk színű lesz a festett hennaminta.

– a hennapor frissességétől. Minél frissebb a henna (a por a csomagolástól számítva kb. 2 évig felhasználható), annál erősebb a színező képessége.

– mennyi ideig hagytuk a bőrön a hennapasztát. Ha tovább hagyjuk a bőrön, mint 4 óra, szép élénk színű lesz a minta. Akár egy napon keresztül is a bőrön hagyhatjuk.

– milyen hőmérsékleten történt a festés. Meleg környezetben sötétebb lesz a hennaminta.

– hogyan kezeljük a hennapasztát, míg szárad a bőrünkön. Ha melegen és nedvesen tartjuk, jobb eredményt érünk el.

– milyen összetevőket használtunk a hennapaszta elkészítéséhez. Jó minőségű, 100%-os olaj, hennapor és citromlé legyenek az összetevők.

Miből lesz a hennafestés? Nézd meg a képen a folyamatot 1-től 6-ig haladva!

A henna növénytől a hennafestésig

A henna növénytől a hennafestésig

Ha szeretnél természetes, friss, testfestéshez előkészített hennaport vagy komplett hennakészletet vásárolni, kattints ide!

Ha szeretnél magadnak hennafestést készíttetni, keress egy számodra szimpatikus hennafestőt a testfestő-keresőben.

Források: