A hennamita árnyékolására több lehetőség áll rendelkezésünkre. Nézzük ezeket.

1. Ha a hennapasztát vastagon visszük fel, akkor lassabban fog kiszáradni, és több festőanyag is tud a bőrbe szívódni, tehát sötét barna színű lesz a minta. Ha fél milliméter vastagságban, vagy annál vékonyabban kerül a bőrre a henna, akkor világosabb árnyalatot kapunk.

2. A mintán belül szép telítettség-átmeneteket érhetünk el azzal, hogy finom, vékony vonalakkal satírozzuk a felületet ott, ahol világos színt szeretnénk, és vastagon visszük fel a hennát oda, ahol sötét színt szeretnénk elérni. A pasztát elkenhetjük ecsettel, vagy fogpiszkálóval is.

3. Egy másik lehetőség az, hogy ha a mintát több napon keresztül készítjük. Az első részlet elkészítése után várjunk 1-3 napot, majd fessük meg a következő részletet. A hennaminta színe mindig az elkészítése utáni második és harmadik napon lesz a legélénkebb, ez után fokozatosan halványodik. Ha pár nappal az elkészített hennamintára ismét felfestünk egy réteget, másnapra a duplán festett minta színe sokkal élénkebb lesz.

Attól függően, hogy testünk mely részét fedi, más színűre fogja meg a hennapaszta.

A lenti képen jól látható, hogy az ujjakat például sötétebbre, a kart világosabbra színezi ugyanaz a henna. A bőr különböző részein kialakuló árnyalatokról olvass többet  itt.

Hennaminta árnyékolása, színárnyalatok a kéz különböző részein

Hennaminta árnyékolása, színárnyalatok a kéz különböző részein