Hennaminták – alap vonalak 100_4811a (Small)

Most a halszálka vonalak rajzolásához adunk útmutatót.

A halszálka minta egy kicsit hasonlít a farkasfoghoz és jól kombinálható a kettő egymással.

1. A halszálka egy vékony, legtöbbször ferde vonal.

Szép, sima, egyenes halszálkákat rajzolhattok, ha a hennapaszta nyúlós, rostos, lágy, amit szőlőcukor hozzáadásával is elősegíthettek.

A legrostosabb hennák egyike a sivatagi éghajlaton termesztett marokkói és jemeni henna. Ezeknek nagyon magas a csersav tartalma (így nagyon erős a színe, gyorsan és sötéten festi be a bőrt). Ha ilyen hennából keverünk pasztát, olyan lesz, mint a kenyértészta. Addig adagoljuk hozzá a citromlevet, míg megszűnik a paszta ragacsossága. Ha még jobb eredményt szeretnénk elérni, akkor tegyük a pasztát hűtőszekrénybe egy pár napig a felhasználás előtt.

Hosszú, vékony egyenes vonalat tölcsérrel vagy fecskendővel lehet szépen rajzolni. Kezd a hosszú egyenes vonalakkal, és utána haladj a finomabb részletek felé.

2. Rajzoljunk két hosszú egymással párhuzamos vonalat, Halszálka - minta1Halszálka minta 2és hagyjuk kicsit száradni. A megszáradt vonalak közé rajzoljunk egymástól lehetőleg azonos távolságban, és sűrűn vékony dőlt vonalakat.

Ezt megismételhetjük három (vagy több) párhuzamos hosszú egyenes között is úgy, hogy a szálkák dőlési irányát változtatjuk az egymást követő sorokban.

3. Próbáljuk kombinálni a cikk-cakk mintát a halszálkával,Halszálka minta 3 de a farkasfogas háromszögek helyett rajzolhatunk párhuzamos egyeneseket is, négyzetekre bontva így a sávot.

Figyeljünk arra, ha két vonal közé rajzolunk, vagy keresztezünk vonalakat, akkor mindig csak száraz paszta vonalára rajzoljunk friss pasztával, mert különben a minta könnyen elmaszatolódik.

4. A halszálkát is bármilyen alakzathoz igazíthatjuk. Halszálka hennaminta 1Lehet belső teret kitölteni vele (főleg indiai hennamintáknál), vagy szélekre rajzolni (főleg afrikai hennamintánál).

Talán a legnehezebb és a legtöbb gyakorlást igénylő szálkás minta a hullám, mert itt a szálkák dőlésszöge folyamatosan változik és nagyon nehéz igazán egyenletesen megrajzolni, de lehetséges, úgyhogy ne adjátok fel!

Kellemes gyakorlást mindenkinek!Halszálka hennaminta 2

 

Összeállította: Vörös Móni